English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Ръст в офертите на ипотекирани жилища

Ръст в офертите на ипотекирани жилища

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща
Допреди три години офертите за продажба на ипотекирани жилища на свободния пазар в София и по-големите градове на страната бяха минимални. С промяната на икономическата ситуация и непрекъснатото увеличаване на кредитополучателите, които изпитват затруднения при обслужването на ипотечния си заем, офертите за продажба на такъв тип имоти се увеличава непрекъснато.

Към момента в София се продават около 200 жилища с банкова тежест. Почти половината от тях са тристайни, сочат данните на сайта за недвижими имоти imot.bg. На следващо място по интензивност на продажба са 2-стайните – около 70 апартамента. Във Врана се оферират около 100 имота, а в Бургас – близо 50. Приблизително същото количество ипотекирани жилища се продават в Пловдив и Русе.

При някои от офертите се наблюдават цени над средните за даден квартал. Причината е, че повечето от тях са купени с кредит по време на пика на имотния пазар и кредитополучателите се опитват да излязат от инвестицията без загуби. Част от обявите са с цени малко под средните офертни, което показва, че този тип собственици бързат да се разделят с имота, преди да бъде задействана процедура от частен съдебен изпълнител за отнемането на имота и обявяването му на търг, където началната тръжна цена е доста по-ниска от пазарната.

Броят на отнетите имоти чрез частно съдебно изпълнение непрекъснато нарастват. „През 2011 г. се наблюдава ръст от 70% при частните търгове спрямо 2010-а. През миналата година общият пазар на търгове възлиза на 3.5 млрд. лв.”, казва Албена Палпурина от targ.bg. В момента броят на актуалните търгове е 2972 в 539 населени места. Общата сума на тези имоти е 392 млн. лв.

Източник : fakti.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com