English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese

КОМАСИРАНЕ

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Реформата в селското ни стопанство започна 90 –те години когато бяха върнати земите на собствениците или на техните наследници.Този факт доведе до раздробяване на собствеността на много и малки парцели.Разбира се това е доста не ефективно по данни, броят на парцелите у нас през 97-98 г. е бил 8,008 милиона със среден размер на площта от 3.92 ха, което е близко до броя парцели през 1897 г. който е бил  7,98 милиона.Легалното определение е посочено в (проект)ЗАКОНА ЗА   КОМАСАЦИЯ  НА  ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ където :


Чл.2./1/ Комасация по смисъла на закона е уедряване чрез групиране на земеделските земи на собствениците с цел тяхното рационално и ефективно стопанисване, благоустрояване и устойчиво развитие, в съответствие с Националния план за развитие на земеделието и селските райони и специализираните устройствени схеми и планове за земеделските  територии.


С комасацията на земята  се цели оптимизирането на използването на земеделските земи и екологичното развитие:
По–голям добив и по–лесно обработване:

По големият добив идва от липсата на необработваеми ивици между парцелите. По-лесното обработване е поради факта, че когато се извършват оране,сеене,торене или прибиране на реколта няма загубите от време и пари от ходенето от един парцел на дуг.

Екологичен ефект:
Големите комасирани парцели водят до икономия на вода (при поливни площи).Използването на по-модерни и екологично чисти препарати за растителна защита.


Развитие на селските райони:
Естествено големи площи ще доведат и до нуждата от откриване на работни места.

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com