English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Купуваме имоти с потребителски вместо ипотечни кредити

Купуваме имоти с потребителски вместо ипотечни кредити

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Дори и кризата не може да откаже българина да има собствен дом. Три години и половина след нейното начало, независимо от високото ниво на необслужвани кредити, несигурността за работното място и високите лихвени проценти, стремежът към собствен дом е много силен. Пред дилемата „заем или наем” преобладаващата част от хората предпочитат първото.

Това, което се промени от есента на 2008 г., е, че днес кредитополучателят се стреми да участва с възможно най-висок процент самоучастие. Стигна се дотам, че през това лято вече се наблюдава тенденция към придобиването на жилище с потребителски вместо ипотечни заеми. „Потребителските кредити с лихви под 9% често заменят ипотечните в сделките с недвижими имоти. Когато на клиентите не им достигат суми между 10 000 и 30 000 лева, вместо да ипотекират имота, обект на покупка, те теглят потребителски кредит с ниска лихва и спестяват по-големите начални разходи – за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и други. Освен това отпускането на потребителски заем отнема около седмица, докато при ипотечния – близо месец-месец и половина. За много клиенти важното е и това, че няма да ипотекират имота си и така се чувстват по-спокойни и уверени”, обясняват от консултантската компания „КредитЦентър”.

„Все по-често клиенти се обръщат към нас, за да им намерим изгоден потребителски кредит, необходим им за сделка с имот. Истината е, че на пазара в момента има много изгодни предложения за потребителски кредити, за определени групи клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките. В такива оферти можем да видим лихви дори под 8% и суми до 50 000 лева без поръчител”, казва Тихомир Тошев, управител на „КредитЦентър”. Той очаква до края на годината банките да предложат още по-добри условия по потребителските заеми.

Източник: fakti.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com