English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Настоящи МАЛИНИТЕ

МАЛИНИТЕ

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща


I. За Старозагорски минерални бани

›1. Климат ›

Курортът Старозагорски минерални бани е разположен в самото сърце на Средна гора. Природната среда в района е много благоприятна. Въздухът е чист. В околността няма промишлени или други запрашващи обекти. Обилната растителност, включваща иглолистни и широколистни гори, отдалечеността от големи пътни магистрали и продължителното слънчево греене са значителни предимства. Предимство е и липсата на вреден шум. Нощите са тихи и спокойни. Курортът Старозагорски минерални бани се намира в Сърнена Средна гора, на 15 км. северозападно от Стара Загора. Средната надморска височина на котловината, в която е разположен е 360 м., а ограждащите я околни хълмове са с  височина от 500 до 700 м. ›Климатът е преходноконтинентален със слабо изразено планинско влияние. Зимата е мека със средна януарска температура около 1°С. Летните дни са слънчеви и горещи, а вечерите прохладни. Благоприятният климат и топлите извори са привличали хората още от древността.

›2.Минерални води

›Физикохимичната характеристика на минералната вода в старозагорски минерални бани се определя като слабо минерализирана хипер термална вода с неутрална реакция / pH 6.9, поради наличието на 60 мг въглероден двуокис /. Температурата, с която водата излиза на повърхността е около 40 с, а нейният дебит е 20 л/сек. В състава и влизат хидро карбонатни, сулфатни, калциеви, магнезиеви, силициеви, флуорни и други микроелементи / съдържание на минерални вещества от 0.498 г/л до 2 г/л, съдържание на метасилициева киселина в колоидално състояние- 34 мг/л.- изключително ефективна при редица заболявания. ›Минералната вода в Старозагорски минерални бани лекува - Заболявания на опорно-двигателния апарат; заболявания на периферната нервна система; гинекологични заболявания; бъбречно-урологични заболявания; заболявания на дихателните органи;

3. Забележителности


Местността „Богородична стъпка” край село Старозагорски минерални бани се смята за свято и енергийно място. Намира се на 1,5 км. от края на селото, на един от хълмовете в Сърнена Средна гора. Представлява природен феномен - на скалата има образование, подобно на огромна човешка стъпка. Край него преди 3 г. е построен параклис „Рождество на Пресвета Богородица” по инициатива на вярващ местен човек - бай Нейчо.
Според легендата оттук са минали римляни, които измъчвали християнин. Света Богородица се трогнала от вярата му и се притекла на помощ. Спуснала се с младенеца на ръце и стъпила върху скалата. Така се образувало корито, в което изкъпала малкия Исус. Интересното е, че дори и в най-голямата суша в образованието има вода. Това, което видях, когато стигнах до скалата наистина доказва, че Бог се грижи за всяко свое създание. В „стъпката” се бяха образували две локви вода, като в едната се давеше пчела, а в другата плуваше сламка. Имаше всичко необходимо, за да бъде спасено работливото насекомо.
На скалата са изрисувани икони на Исус Христос и Света Богородица и пред тях има свещници. Околните храсти приличат на коледни дръвчета, защото са окичени с вързани носни кърпички. Според поверието, трябва да си пожелаеш нещо, като оставяш тук символичния дар. Можеш да се помолиш в параклиса и да запалиш свещичка.
Има доста случаи, когато бездетни семейства са се сдобили с рожба, след като са посетили това свято място, разказва кметът на Старозагорски минерални бани Станчо Станев. Идват много болни хора, които според мярата си са получили изцеление.
Празникът на параклиса е на 8 септември и всяка година се прави курбан за здраве. На 25 март пък се отбелязва празника на другия параклис, може би единствен в България, който е посветен на „Св. Козма Зографски”. Светецът е живял в Зографския манастир в Атон и е имал дарбата да предсказва бъдещето. Затова всяка година кметът и още десетина вярващи мъже от Стара Загора посещават Зографския манастир на светия остров. Работят 10 дни и помагат на братята. Така заслужават честта да насят иконата на светеца по време на литийното шествие и да я предават един на друг.
Почти всеки ден по пътеката до „Богородична стъпка” вървят много хора, като за половин час намират мястото. Маршрутът е маркиран и поддържан.
На близо има няколко каменни саркофага, останали от тракийско време, когато в местността е имало медни рудници.
От местността започва пътека към връх Големия Кайряк.
До местността се стига за 20 минути пеш (има черен път) от Старозагорските минерални бани.


4. История


“Селището, в което се намираме - Старозагорски бани, е възникнало 5 хил. години преди Христа – разказва инж. Станчо Станев, кмет на курорта.- Първите хора, заселили се тук, са дошли от областта на днешните Иран и Ирак. Те са се заселили в този район най-вече заради топлите минерални извори, които бликали из земните недра. Техният поминък бил добиването на медна руда, която разменяли за необходимите им стоки. С течение на годините са се сменяли едни племена с други и се е образувала голяма селищна могила, която е една от множеството в България. При разкопки в нея са намерени ценни музейни експонати, които нямат аналог в съвременна Европа. По-късно траките също са имали поселения по земите на днешните Старозагорски бани. За тях съдим от саркофага, който се намира край местността “Богородична стъпка”. Там се е намирала каменоделна за изработване на саркофази на знатни тракийски вождове. По римско време точно на минералния извор е направена баня на площ от 2500 кв. м., която е просъществувала около 12 века. През годините на Римската империя тук са идвали на лечение и възстановяване римски легиони, които са водели войни в района на Балканския полуостров.”

По време на турското робство през 1673 г. жената на турския валия посетила селището, харесала местността и по нейна инициатива и с нейни средства била построена женска баня, която съществува и до днес. Сто години по-късно била издигната и мъжка баня. Днес двете бани са обединени в общ комплекс, изграден през 1974 г.


5. Транспорт

На 14 Км от гр. Стара Загора  и  240 км от гр. София. От град Стара Загора до Старозагорски минерални бани се пътува с градски транспорт – линия № 9, на всеки кръгъл час.

Виж още на сайта на ЖИЛИЩНА ЗОНА МАЛИНИТЕ http://www.malinite.com


ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Селски къщи

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com