English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Инвестициите в имоти отново се радват на интерес

Инвестициите в имоти отново се радват на интерес

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Инвестициите в имоти отново се радват на интерес

Доходността е между 6.7% и 7.2% годишно

Спадът на лихвите по банковите депозити, който беше отчетен през лятото, доведе до повишен интерес към закупуването на имоти с инвестиционна цел.

Това заяви в сутрешния блок на телевизия „България Он Ер” имотният експерт Калоян Богданов.

Доходността от инвестиция в имот е между 6.7% и 7.2% годишно. Най-предпочитани са жилищата в райони с добра инфраструктура, в близост до поликлиники, детски градини, учебни заведения, магазини на големи хранителни вериги, а в столицата важен фактор е и близостта до станция до метрото.

Цените на наемите остават стабилни, с леки повишения от около 10-15 евро в сезона на силното търсене, което продължава до края на септември. Заради липсата на достатъчно места в общежитията, много студенти търсят жилища, които да са в близост до университетите, допълни още Богданов.

По отношение на кредитирането, финансовите институции раздвижиха пазара с активна промоционална кампания през лятото и това доведе до 12% ръст на отпуснатите кредити през август, спрямо миналата година, отчете Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър”.

Любопитна е тенденцията за ползване на потребителско, вместо ипотечно кредитиране за закупуването на жилище. При потребителските кредити лихвите са малко по-високи – около 8-9%, но пък отпуснатата сума е по-малка и се спестяват някои нотариални разходи по ипотеката.

Този избор обаче правят клиенти, които разполагат с голяма част от сумата на имота. Като цяло, лихвите в момента са с около 1% по-ниски спрямо 2011-та година и вероятно ще продължат да намаляват.

Тошев прогнозира активен край на годината, с по-добри условия по ипотечните и потребителските кредити, както и повече активност от страна на купувачите.

Източник-  expert.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com