English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Нова вълна молове до края на 2013 г.

Нова вълна молове до края на 2013 г.

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Търговските площи в молове в София ще се удвоят

Пазарът на търговски площи е в очакване на трета вълна молове.

Според експертите на Forton тя ще доведе до нов етап в развитието на търговските площи, отличаващ се с разнообразие на представените търговски марки и малко проекти в процес на изграждане.

Общият обем на търговските площи остава непроменен през третото тримесечие на годината – 594 410 кв.м, което отрежда по 81 кв.м на 1000 души от населението. Така България остава на 31-во място сред 35 европейски държави, посочват от компанията. Big-box търговците продължават тенденцията за разширяване на мрежата от бързо оборотни стоки.

Към края на третото тримесечие в процес на изграждане са 239 500 кв.м търговски площи.

Общо 4 търговски центрове се очаква да бъдат завършени до края на 2013 година – Bulgaria Mall (33 000 кв.м) ще отвори врати през ноември тази година, Парадайз Център със своите 80 000 кв.м ще стартира през пролетта на следващата година. В края на 2013 се очаква откриването и на South Ring Mall (72 000 кв.м).

С откриването на планираните обекти в София в края на 2013 година общият обем търговски площи в столицата ще се увеличи със 111%, прогнозират от Forton.

Strand, първият открит мол в страната (30 500 кв.м), също предстои да отвори врати в Бургас до края на 2013 г.

Това ще доведе до натиск върху наемните нива. Същевременно търсенето на търговски площи от страна на търговците е активно и е силно насочено към новите проекти.

„Част от разположените на централните търговски улици наематели търсят варианти за позициониране в предстоящите нови молове. Това е ясна индикация за продължаващата промяна в стила на потребителското поведение на населението, което все повече предпочита моловете пред търговските улици”, коментира Росен Генев, мениджър Търговски площи във Forton.

Наемните нива не отбелязват съществена промяна. Към момента наемите на главните търговски улици се задържат на около 40 евро на кв.м, а в моловете квадратен метър площ месечно продължава да струва 27 евро за магазин от 100 кв.м. В провинцията нивата в търговските центрове се движат между 18 и 20 евро.

Източник: http://news.expert.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com