English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Българи също купуват ваканционни жилища

Българи също купуват ваканционни жилища

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

На пазара се активизират сънародниците ни, които трайно пребивават в чужбина

Българите се очертават като втората най-голяма група купувачи на ваканционни имоти по Черноморието след руснаците, съобщи на пресконференция търговският директор на инвестиционната компания GreenLife Мариана Даскалова.

Става въпрос за наши сънародници, които трайно живеят в чужбина, но с желание да инвестират в страната. Те разполагат с добри бюджети и се интересуват предимно от ваканционни жилища по Черноморието с една или две спални, които да ползват за собствени нужди.

От компанията отчитат повишение на активността на пазара на ваканционни имоти, особено в последните три месеца, когато са се сключили половината от сделките за първите 9 месеца на годината, посочи Даскалова.

Активността на пазара и отчетеният 20-процентен ръст на сделките обаче не се определя толкова от съществено завишаване на търсенето, колкото от поведението на клиентите и по-бързото вземане на решение за покупка, коментира тя.

Основната група купувачи на ваканционни имоти както по Черноморието, така и в планинските ни курорти, си остават руснаците. Те търсят качествени строителни проекти с добър имидж и допълнителни удобства, като ресторанти, магазини, спортни зони, зелени площи и детски съоръжения, затова и предпочитат ваканционните жилища в затворените компплекси.

Най-често руските купувачи на имоти в България се насочват към малките крайморски градове с постоянно население, каквито са Созопол, Несебър, Поморие и други.

Данните на инвестиционната компания показват, че около 80% от закупените ваканционни апартаменти са едновременно за лично ползване и като инвестиция. Около 15% от собствениците на ваканционни жилища обаче живеят постоянно в тях, а само 5% от имотите са купени единствено с цел инвестиция.

Повечето сделки с ваканционни имоти са концентрирани по Черноморието (75%), докато делът на сделките в планинските курорти е само 10 на сто и е почти изцяло с инвестиционна цел. Останалите 15% от сделките са за обекти в други места на страната – големите градове и балнеолечебните центрове.

Наблюдава се и известен интерес от страна на руснаци да се преместят трайно да живеят в България. Обикновено това са пенсионери и се насочват към по-големите градове на страната, но най-вече Варна и Бургас, тъй като са им по-познати дестинации.

Руските купувачи освен това са по-склонни да купуват ваканционни имоти „на зелено“ от български инвеститори с добър имидж и в качествени строителни проекти.


Източник: http://www.dnes.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com