English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Банките са все по-склонни да подкрепят инвестиционни проекти в земеделието

Банките са все по-склонни да подкрепят инвестиционни проекти в земеделието

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Селското стопанство може да тласне развитието както на икономиката като цяло, така и на сектора на имотите в частност

Земеделието е един от секторите с голям потенциал за развитие, който може да привлече чужди инвестиции и да тласне развитието на българската икономика като цяло и сектора на имотите в частност.

Около това мнение се обединиха участниците в есенното издание на конференцията за инвестиционни проекти и пазара на имоти BalRec, която се провежда днес.

Катерина Краева, адвокат от Wolf Theiss, коментира, че се наблюдава повишен интерес към сделките със земеделски земи. На българския пазар стъпват както нови инвеститори, които се интересуват от развитие на селскостопанска дейност, биоземеделие и преработката на селскостопанска продукция, така и инвеститори, които вече осъществяват дейност в страната, но искат да насочат придобития опит и експертизата си в друга посока.

Николай Коцев, ръководител проекти в ОББ, коментира, че банките имат готовност да финансират инвестиционни проекти в сектора на земеделието както на чужди инвеститори, така и на българските земеделци. Той подчерта, че в последните години много от стопаните у нас са натрупали ресурси, които предстои да вложат в разширяването на дейността. Коцев допълни, че секторът се ползва и с подкрепата на държавата, което също привлича интереса на финансиращите институции.

Потенциалът на България извън селското стопанство

Транспортът и логистиката е друг сектор от икономиката, който има огромен потенциал за развитие чрез привличането на чужди инвестиции, коментира Росен Иванов, управляващ партньор в консултантската компания Entrea Capital. По думите му България не се е възползвала от географския си потенциал, а това би могло лесно да се промени на фона на активното строителство на инфраструктура.

Иванов очерта медицинския, балнео и спа туризма като още един сектор от икономиката с неразвит потенциал. „Има нужда от цялостна държавна политика в тази насока, това може да помогне и на вече построената хотелска база, която изпитва трудности с намирането на клиенти, да се развие успешно”, посочи той.

Индустрията – приоритетен икономически сектор

В последните месеци се наблюдава засилен интерес на инвеститори, които искат да навлязат в България и да развиват дейности с висока добавена стойност, каза Валентина Александрова, директор секторно инвестиционно обслужване в Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Тя подчерта, че привличането на инвестиции в производството и преработвателната промишленост е приоритет за агенцията, която в последните месеци работи и по целенасочена маркетингова стратегия за подобряването на имиджа на България като инвестиционна дестинация.

От началото на годината агенцията за инвестиции работи с около 250 чужди компании, като 50 от тях са изключително активни в осъществяването на намеренията си да стъпят в България. Агенцията е издала и 8 сертификата за големи инвестиции на обща стойност над 100 млн. лева, посочи Александрова.

Тя допълни, че някои чужди компании, които преди време са имали желание да осъществяват дейност в България, но са замразили проектите си заради кризата, са възобновили работа.

От друга страна има заявен интерес от други компании, които искат да осъществяват дейност у нас. Най-много са фирмите за производство на авточасти, компаниите от сектора на електрониката и електротехниката, информационните технологии и аутсорсинга, посочи Валентина Александрова.

Същевременно агенцията за инвестиции вече е провела няколко рекламни инвестиционни форума в чужбина. На тези срещи с чуждия бизнес България се рекламира като атрактивна инвестиционна дестинация в транспортния сектор и машиностроенето, електрониката и електротехниката, химическата индустрия, хранително-вкусовия сектор, високите технологии, здравеопазването и медицинския туризъм.

Новите стари проблеми

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че лошото състояние на инфраструктурата и амортизираната производствена материална база са една от основните пречки пред навлизането на чужди инвеститори в България.

Според Росен Иванов стимулите, които държавата предлага на големите инвеститори, са неясни и не е намерен правилният модел за подкрепа на бизнеса.

Той посочи Чехия като държава от Централна и Източна Европа, която се е възползвала от предимствата си и е изградила правилен подход, за да привлича чужди инвестиции. Страната е разработила и развила модерна производствена и транспортна инфраструктура, включително и по модела на публично-частното партньорство, който предстои да навлезе в България, субсидирала е инвестициите на чуждите компании в земя и терени, както и разкриването на нови работни места.

Мартин Гиков, началник отдел финансиране на недвижими имоти в УниКредит Булбанк,подчерта, че много потенциални инвеститори изпитват притеснения да стъпят на българския пазар и заради непоследователната политика на правителството по отношение на бизнес климата.

Източник: investor.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com