English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Ръст на сделките с имоти догодина - и заради новия данък "лихва"

Ръст на сделките с имоти догодина - и заради новия данък "лихва"

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Най-търсени ще бъдат двустайните и тристайни апартаменти, предимно ново строителство

Очаква се раздвижване на пазара на имоти догодина. Ръст на сделките с 5 на сто прогнозират експертите от Национално сдружение недвижими имоти. Повод за събуждането на пазара през 2013-а се очаква да бъде по-силният интерес на руснаци и китайци към имотите у нас.

Три групи се очаква да раздвижат пазара - китайските фирми, които търсят земеделска земя, предимно в Северна България, руснаците, търсещи втори дом, и българските купувачи, които се нуждаят от нов.

И догодина най-много сделки с имоти се очаква да бъдат сключени в големите градове като София, Варна, Пловдив и Бургас. Най-търсени ще бъдат двустайните и тристайни апартаменти, предимно ново строителство, но с добре изградена инфраструктура, прогнозират експертите.

Освен купувачите, които ще купуват имот за свой нов дом, се очакват и такива, които ще търсят възможности да избягат от новия данък "лихва". „Мислим, че една голяма част от влоговете, които събират лихви в банките, ще бъдат отново пренасочени към имотния пазар”, смята Орлин Владиков - Национално сдружение недвижими имоти.

Въпреки по-силното търсене на пазара, което се очаква догодина, за ръст на цените никой в бранша не смее да говори. Икономическото състояние на домакинствата у нас не би могло да понесе каквито и да е промени в цените. Затова за повечето имоти се очаква задържане на цените.

„Спад на цените ще има само там, където видимо нещо липсва - било то като документи, било то като архитектура или качество на изпълнението”, прогнозира Иван Велков от сдружението.

Старите блокове, в които съседите не поддържат общите части в добро състояние от години и те имат спешна нужда от ремонт, се очаква да бъдат сред жилищата, при които може да се очаква спад в цените.

От Националното сдружение недвижими имоти обявиха, че вече са готови със закона, който ще изчисти пазара от брокерите и агенциите "менте".

С промените ще се въведе и регистър, в който да попаднат само коректните участници на пазара, а към тях ще има изискване да имат офис, квалификация и професионална застраховка. Предстои законопроектът да бъде внесен за разглеждане в парламента.

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com