English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Брокерът на имоти - със застраховка и в регистър

Брокерът на имоти - със застраховка и в регистър

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Брокерът на имоти - със застраховка и в регистър

Иван Велков, шеф на Национално сдружение "Недвижими имоти"

Агентът на имоти да притежава професионални знания, умения и опит, за да упражнява тази дейност. Брокерът (агенцията), за която работи, да сключва застраховка, за да е защитен клиентът при небрежност или злоупотреба на посредника. Компаниите и служителите им да са в публичен регистър.

Това са сред основните предложения в проекта на закон за брокерите. Изготвен е от Националното сдружение "Недвижими имоти". Целта е защита на потребителя, прозрачност на пазара и висококачествена услуга.

Планира се създаване на независима браншова камара, която ще води регистър с легитимните посредници - компаниите за имоти и агентите им. Всеки клиент ще може да ги проверява, за да е сигурно, че поверява сделките си на професионалисти. Справките ще са безплатни.

Така ще има прозрачност и за държавните служби, и за данъчните - по-лесно ще може да се следи дали плащат задълженията си.
Прагът на навлизане на нови участници на пазара няма да е висок, обещават от сдружението. Агентите на имоти ще трябва да имат минимум средно образование и валидни документи за придобита трета степен на професионална квалификация "Брокер недвижими имоти", съгласно списъка на професиите за професионално образование и обучение.

За работещите вече на пазара ще се изисква доказване на професионален опит. Целта на това изискване е да се повиши качеството на услугата, както и да се спре практиката като посредници да се представят хора от различни професии. Това според НСНИ повишава риска за клиента от недобросъвестни действия и грешки, които може да доведат до загуба на много пари. Очаква се по този начин да се намалят и имотните измами.

Брокерите на имоти ще носят имуществена отговорност пред клиентите си за своята дейност и за дейността на своите агенти. Ще са задължени да сключват застраховка професионална отговорност. Тя ще покрива вреди, причинени от виновни действия и/или бездействия.

Брокерите и агентите ще трябва да работят по определени правила. Задължително ще трябва да сключват договор с клиента - при покупка, продажба, наем или отдаване на имот. Това ще е условие за популяризиране на офертите. Ако брокерът няма договор, не може да публикува реклами и обяви за имота. Целта е се спре практиката за "кражби" на оферти и пускане на фалшиви обяви, заблуждаващи клиента.
Преди сделка брокерите ще са задължени да предоставят определен набор от информация за имота. Клиентът ще знае и плюсовете, и минусите и ще вземе осъзнато решение.

В проекта на закон са предвидени дисциплинарни наказания при виновно неизпълнение на неговите разпоредби. Те ще са имуществени санкции от 500 до 5000 лв., временно лишаване от право за упражняване на дейност и заличаване на регистрацията.

С Иван Велков, шеф на Национално сдружение "Недвижими имоти" разговаря София Терзийска

Иван Велков: Сега няма как да търсиш отговорност за лоша сделка

- Г-н Велков, регламентиране на професията брокер и въвеждане на закон ли са основна задача на сдружението за 2013 г.?

- Регламентирането на професията и утвърждаване на репутацията на бранша са били и остават приоритети за нашето сдружение. Това, което бе възложено на управата за тази юбилейна 20-а година, е свършено. Проектът на регламентиращ дейността ни закон е готов. Защото крайните потребители на нашите услуги трябва да знаят какви са правата им и какво да изискват от брокерите.
За съжаление нерядко хората се доверяват на знайни и незнайни субекти. Те могат съзнателно или поради некомпетентност да им изгубят времето, да ги подведат, да не им защитават правата, а някои дори да ги измамят. 
Фирмите - членове на сдружението, които от толкова години се стараят да работят професионално и коректно, понасят и чуждите негативи. Искаме професията ни да стане уважавана, както е навсякъде в развитите пазари и в Европа и света. Желанието ни е да синхронизираме стандартите и правилата на пазара ни с тези, валидни в ЕС. Сега по отношение защитата на правата и интересите потребителите сме далеч от добрите примери.

- Има обвинения, че искате да монополизирате пазара?

- Това категорично не е вярно и на практика е невъзможно. Идеята на проектозакона е да се създаде браншова камара, по модела на други индустрии на принципа на саморегулацията. Камарата ще въвежда изискванията и ще поддържа публичен регистър. Фирмите и техните служители ще декларират, че се занимават с тази дейност. Освен това ще следи за спазването на тези изисквания и при нарушения на провинилите се ще се отнема правото да членуват в камарата. А самите санкции ще се налагат от държавен орган или комисия, като Комисията за защита на потребителите или Комисията за защита на конкуренцията. 
С въвеждането на закон не ограничаваме достъпа до пазара на имоти на всеки, който иска да продава или купува. Но не и да се нарича брокер - за да го прави, ще трябва да отговаря на определени изисквания и да носи отговорност за действията си.

- Но част от клиентите вероятно пак ще избират тези, на които ще платят по-малко.

- Да, клиентът има право да се обърне към когото иска, но на свой риск. Това е като да се оставиш в ръцете на първия срещнат да те оперира от апандисит например или да ти прави зъб.
Брокерската професия е сериозна като на лекарите, инженерите. А сега при посредничеството с имоти никой не следи кой и как работи, нито налага на некоректните някакви санкции. 
Дори като си купиш електроуред в магазина и той не работи, имаш гаранция - можеш да го върнеш или да ти го поправят. А какво става със загубеното време и разочарованието при провалена сделка с имоти или евентуалните измами, когато става дума и за реални пари? Едва ли можеш да потърсиш конкретна отговорност, нито каквато и да е компенсация. Затова е и предложението ни в проекта да има застраховка професионална отговорност за щети.

- Пазарът не е ли достатъчен регулатор? Особено последните години, когато голяма част от непрофесионалните брокери отпаднаха, а клиентите станаха по-взискателни.

- Пазарът е най-добрият регулатор за работеща и логична среда, но е необходима етика и почтеност. Действително голяма част от непрофесионалните посредници отпаднаха. Но пак ще се появяват такива, когато изникне възможност. Измамите намаляха, защото интересът на търсещите не е голям, но може би ще се увеличат, когато се засили. Сега именно в тази обстановка, когато е много важно да се работи сигурно, коректно и с гаранции, искаме да поставим основата, за да избегнем негативите от предишните години и в бъдеще.
От гледна точка на потребителите също има еволюция - те се променят, появява се и съвсем ново поколение модерни клиенти. Те знаят какво искат и го търсят безкомпромисно, знаят защо плащат на професионалисти - за да си спестят време, нерви и пари.

- А държавата ще има ли полза от въвеждането на регламент за брокерите?

- Ползите от това, че бизнесът ще стане по-прозрачен, ще са за всички, включително и за държавата и за фиска.

- Говори се, че сивият сектор в бранша е около 60%. Така ли е?

- Ние нямаме точна информация. Но със сигурност има доста хора, които се правят на посредници, без дори да са регистрирани като фирми, и сигурно без да декларират всички приходи от дейността или да плащат данъци.

Източник- 24chasa.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com