English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Чуждите инвестиции в България ще движат сектора на бизнес имотите догодина

Чуждите инвестиции в България ще движат сектора на бизнес имотите догодина

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Движеща сила на пазара на индустриални и логистични площи ще бъдат инвестициите в автомобилната промишленост и електрониката

Чуждите инвестиции в експортно-ориентирани производства и услуги ще бъдат основна движеща сила за пазара на бизнес имоти в България през 2013 г., прогнозират от консултантската компания Forton International, стратегически партньор за България на глобалната компания за имоти Cushman&Wakefield.

"Международните корпорации остават фокусирани върху оптимизацията на разходите и в тази връзка ще продължат да търсят възможности за обслужване на бизнеса си с изнесени работни места в страни с ниски данъци и цени на труда", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton.

По думите му от една страна в България ще се създават нови корпоративни центрове, които ще обслужват международните офиси на съответните компании, а от друга ще се разширяват и българските аутсорсинг компании, които работят за външни клиенти.

„Най-съществените инвестиции в индустриалния сектор очакваме да са от предприятия, които преместват производствата си в България с цел по-ниски производствени разходи и износ на международните пазари“, допълва Койнов.

В сегмента на индустриалните и логистичните площи се очаква през 2013 г. да започне изграждането на нови 40 хил. кв. м логистични площи за отдаване под наем. Основен проблем на пазара обаче остава липсата на качествени готови площи.

„Ограниченият обем ще бъде компенсиран частично от наличието на излишен капацитет в съществуващи предприятия“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи“ във Forton.

„През 2012 г. видяхме как нови инвеститори като швейцарската Reichle & De Massari в София, Pentax в Пловдив и гръцката Nobel в Елин Пелин заместиха производители, които трябваше да ограничат производствата си поради сложната икономическа ситуация в Европа. Смятаме, че добрата данъчна политика, наличието на нови производствени и логистични сгради и ниските разходи ще продължат да привличат и други компании в България“, допълни Гюрджиев.

По думите му движеща сила на пазара на индустриални и логистични площи през следващата година ще бъдат инвестициите в автомобилната промишленост и електрониката.

Тенденцията за изнасяне на работни места към България и в частност София пък се отразява позитивно на пазара на офиси. Активен участник на пазара бяха и банките, като конкретно Пощенска банка и Алфа банк преместиха централните си управления в собствени сгради.

„Фирмите продължиха да търсят нови висококачествени офис площи, благодарение на което 10-те топ проекта продължиха да отчитат ръст в заетостта. Намаляването на свободните площи в тези сгради ще доведе до по-малък избор при търсенето на големи офис пространства над 1 000 кв. м.“, посочи Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във Forton International.

Той прогнозира, че се очаква заетостта в най-новите офис сгради, която в момента е средно около 82%, да продължи да нараства, а това е възможно през втората половина на годината да доведе до плавно нарастване на наемните нива от сегашните 9-12 евро на кв. м месечно.

„Завършването на първата изцяло офис сграда в „София еърпорт център“, продължението на метрото към летището, както и откриването на „Вертиго тауър“ на бул. „България“, ще накарат наемателите на офис площи в София да погледнат отвъд бул. „Цариградско шосе“, допълва Кайзеров.

Макар че все още офис сгради с 253 500 кв.м разгъната застроена площ са в строеж, от Forton International предвиждат, че по-голямата част от тях ще бъдат завършени след края на 2013 г.

Ако оставим настрана сградите, които компании строят за собствени нужди, през следващата година се очаква в експлоатация да влязат едва 27 833 кв. м. нови офис площи.

Сегментът на търговските площи беше най-интересен през 2012 г. заради новата вълна молове. Наемите се запазиха стабилни през годината на средно ниво 27 евро на кв.м в София за масовите магазини с квадратури от 100 до 200 квадратни метра и се очаква да останат без промяна в първата половина на следващата година.

„Ще бъде необходима поне година работа на проектите, за да се види дали оборотите, постигнати в новите магазини, ще съответстват на плащаните наеми. Фактори като мащаба, разнообразието, качеството на средата в търговския център и инфраструктурата ще предопределят кои молове ще задържат интереса на потребителите, наемателите и наемите си“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton.

През 2012 г. „Галерия Бургас“ и „България мол“ увеличиха с близо 70 хил. кв. м търговските площи в молове в България до повече от 627 хил. кв. м. Всички проекти в строеж в момента, от които три са в София и един в Бургас, имат обща отдаваема площ 206 500 кв. м.

Фактор за експанзията на търговците, особено веригите хипермаркети, са и подобренията в инфраструктурата в столицата. Очаква се новата отсечка на южната дъга на околовръстния път да съсредоточи нови обекти на търговци със спортни стоки, стоки за дома и строителни материали, които продължават да разрастват веригите си.

Супермаркетите ще продължат усилията си да увеличат присъствието си в центъра, кварталите, възловите точки на обществения транспорт както и около новите спирки на метрото.

Източник- investor.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com