English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Международни компании продължават да движат пазара на логистични площи

Международни компании продължават да движат пазара на логистични площи

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Очакванията са пазарът на логистични услуги да продължи да се развива в положителна посока

Международни компании продължават да проучват държавите от Балканския регион с цел изнасяне на производствени дейности предимно в сферата на леката промишленост, което подкрепя пазара на логистични площи в България.

Подходящото географско разположение, което може да обслужва източната и югоизточната част на Европа, ниските оперативни разходи, наличието на

квалифицирана работна ръка и членството ни в Европейския съюз са сред основните предимства на България, посочва се в нов доклад на Colliers за пазара на логистични площи у нас.

Интерес за евентуалните инвеститори представляват районите извън София, които предполагат по–ниски производствени разходи. “Поради високите нива на безработица, в някои области на страната данък печалба не се заплаща, което също ги прави атрактивни за чуждите инвеститори”, пише още в документа.

Значим е и интересът към Пловдив и района, посочват експертите. Очаква се пазарът там да продължи да се развива основно в посока проекти, създадени по поръчка и според изискванията на клиента, но също така ще се стартира и изграждането на спекулативни площи.

Площите

В края на 2012 г. предлагането на индустриални и логистични площи в София достигна 665 619 кв.м., включително спекулативни площи, проекти, изградени по поръчка, както и тези, отдавани под наем от логистичните оператори (3PL).

Единственият завършен нов проект през разглеждания период се намира в логистичен парк ЗММ в София и е с площ от 8 500 кв.м.

В сравнение с първата половина на 2012 г. се наблюдава ръст от 15% в обема на предлагането, който се дължи основно на преотдаване на логистични площи от техните собственици. Тази тенденция продължава през последните две години и е довела до ръст на свободните площи. Очаква се тя да се запази и през 2013 г., прогнозират от консултантската компания.

Към тези логистични имоти обаче интерес няма. Един от основните недостатъци на старите индустриални бази, е че предполагат по–високи оперативни разходи, а често и не отговарят на изискванията за качество необходимо за предоставяне на логистична услуга.

Цени и очаквания за пазара

Наемите остават без съществена промяна и през втората половина на 2012 г. За първокласни локации в София размерът им е в порядъка на 3,8 евро за кв.м на месец. Съществуващите наемни нива се очаква да се запазят и през 2013 г.

През 2013 г. се очаква големи компании от Западна и Централна Европа да продължат да проучват страната и региона с цел изнасяне на производствени дейности.

По отношение на 3PL операторите в страната за трета поредна година Colliers проведе проучване на очакванията им за развитието на пазара през 2012 – 2013 г. Резултатите показват, че компаниите са станали по–резервирани в прoгнозите си в сравнение с 2011 г.

Въпреки това приблизително 60% от тях очакват пазарът на логистични услуги да продължи да се развива в положителна посока. Най–активни по отношение изнасяне на логистични процеси остават секторите на фармацевтиката, електрониката и бързооборотните стоки.

През 2013 г. два нови съвременни логистични проекта за отдаване под наем ще бъдат започнати на територията на София. Съвременните проекти, които са сертифицирани по международни стандарти за устойчиво развитие, отчитат висока степен на усвояване, като привличат международни наематели с дългосрочни договори. В резултат на ниските нива на свободни площи при този тип проекти, се обмислят следващи етапи на развитие, включително и чрез изграждане на складове по поръчка, в зависимост от изискванията на клиентите.

Източник : investor.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com