English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Какви са предимствата на сделките с имоти на търг?

Какви са предимствата на сделките с имоти на търг?

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Какви са предимствата на сделките с имоти на търг?
Вижте какво споделиха пред Economy.bg Георги Палпурин - основател на сайта targ.bg, и Иван Велков - председател на УС на „Национално сдружение недвижими имоти”

Георги Палпурин - ляво, и Иван Велков по време на семинара „Участие в институционални търгове” Снимка: Targ.bg

За последните четири години, броят на обявените принудителни продажби на имоти е нараснал пет пъти и през 2012 надхвърля 36000. Най-голям дял в пазара на търгове заема съдебното изпълнение – над 85% от принудителните продажби са организирани от частни и държавни съдебни изпълнители, сочат данни на targ.bg.

Свързахме се с Георги Палпурин - основател и съсобственик на сайта, на който се публикува информация за търгове за продажби на имоти и Иван Велков - председател на УС на „Национално сдружение недвижими имоти”, по повод на организирания от тях семинар „Участие в институционални търгове”, за да ни разкажат повече за ползите от такава пазарна практика:

Доколко българите са склонни да закупят имот на търг?
Иван Велков: В цял свят коефициентът на имоти, придобити чрез търг, е в пъти по-голям, отколкото в България. У нас изборът да предложим имота на търг е все още неосъзнат, най-често тази крачка се предприема, когато има принуда. В англосаксонските държави например продажбата чрез търг е изключително популярна. Този подход позволява на всички участници да подредят и планират своето време, а времето е пари.

Какви имоти се продават най-често у нас чрез търг?
И. В.: Общият процент на сделките с имоти от различните сегменти чрез търг е между 1,5% и 4,5%. Най-често на търг се продават сгради.

Какви са предимствата при закупуване на имот на търг?
Георги Палпурин: Покупката на имот чрез търг, организиран от съдебен изпълнител, дава много повече сигурност, отколкото покупката на имот на свободния пазар. Единственият вариант да загубите е да се претърпи евикция, т.е. да се окаже, че длъжникът не е собственик на имота. Но в този случай са налице институции, от които да си получите парите обратно. Ако срещу себе си имате недобросъвестен продавач, който се стреми да ви измами, най-вероятно няма да можете да си възстановите загубите. Силен мотив за покупка на имот чрез търг са и изгодните финансови условия. Другият момент е, че понякога на търг се продават уникални имоти, които обикновено не се предлагат на свободния пазар на имоти.

През какви етапи преминава сделката за имот?
Г. П.: За да има успешно участие, човек трябва да е подготвен. Първият вариант е той да познава законодателството в различните хипотези – тайно, явно наддаване, възможност за участие с повече от едно наддавателно предложение, как да се ситуира, когато началната цена е по-ниска от средната оферта на пазара, което предразполага към много голям интерес към съответния имот. Не е трудно да се участва. Участието е буквално следното нещо: има обявление за публична продан, ако говорим за съдебно изпълнение. Има приложена в сградата на Районния съд документация по делото, която би следвало да съдържа удостоверение за тежести и акт за собственост. Изискването за участие е заложено в ГПК в няколко абзаца, които човек лесно може да прочете. Трябва да подадете до определен ден наддавателното си предложение в запечатан плик, който да съдържа квитанция за внесен задатък, който е в размер на 10% от началната цена. В деня след последния ден за подаване на наддавателни предложения се отваря процедурата. Търгът не е задължително присъствен. Участниците имат възможност след отварянето на всичките предложения да наддават над най-високата предложена цена. Стъпката за наддаване е 10% от първоначалната сума. След приключването на търга се съставя протокол.

Какво се случва със задатъка, който сме платили?
Г. П.: След последните промени задатъците на всички участници се задържат до момента, в който цената на имота бъде платена, независимо дали от участника, дал най-високо предложение, или от следващата по размер оферта. Хипотетично, ако началната цена е много ниска и някой участник иска да блокира явното наддаване, той може да предложи една нереално висока цена, която да не позволи на участниците да наддават явно. При тази хипотеза участникът би могъл впоследствие да се откаже от предложената цена и да не я плати, като при този случай губи задатъка си.

Обикновено колко време отнема продажбата на имот?
Г. П.: Много е относително, но в рамките на до 45 дни - два месеца няма причина да не се намери купувач.

Откъде хората могат да се информират за имоти, които се предлагат на търг?
Г. П.: Ако говорим за публична продан по реда на ГПК, местата са няколко, те са регламентирани със закон. От януари 2013 в сила влезе решение да се появяват на сайта на районния съд. Камарата на частните съдебни изпълнители поддържа и онлайн регистър на публичните продажби. Нашият сайт също може да бъде използван като източник на информация. Целта ни е да изградим единна база данни с информация за всички институционални търгове и да покажем, че търгът е добър способ за определяне на пазарна цена в условия на конкуренция, ясни правила и прозрачност.

Какъв съвет бихте отправили към хора, които проявяват интерес към покупката на имот чрез търг?
Г.П.: Ако искат да реализират добра сделка, бих ги посъветвал да се подготвят добре. Информация има достатъчно. Не може да очакваме, че добрата сделка се случва просто така, трябва да положим определени усилия или да я възложим на някой, който има необходимата компетенция.

Източник- economy.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com