English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва При сделки с имоти няма да се вадят скици от Агенцията по кадастър

При сделки с имоти няма да се вадят скици от Агенцията по кадастър

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Нотариусите вече имат безплатен достъп до кадастралните карти

При сделки с имоти отпада необходимостта гражданите да си вадят скици от Агенцията по кадастър, заяви  на пресконференция в Министерския съвет заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.


Тя допълни, че след като парламентът прие на второ четене Закона за кадастъра и имотния регистър, нотариусите вече имат безплатен достъп до кадастралните карти.

Хората ще отиват в нотариалните кантори, без да е необходимо да се снабдяват със скици, стига имотите им да са в територии с влезли в сила кадастрални карти, заяви Сапунджиева.

Благодарение на промяната имотните сделки ще се изповядват само с акта за собственост, с оценката на имота и подготвения договор.

Досега гражданите се редяха на 28 гишета в Агенцията по кадастъра в областните центрове. Представете си как един човек отива, подава молба, чака 14 дни, но молбата му може да не е готова. Разходите бяха около 150 – 200 лв. Сега тези пари няма да се плащат за нуждите на нотариалното производство, разясни зам.-министърът на правосъдието.

Сапунджиева коментира, че това е голямо административно облекчение за гражданите, като посочи, че с промените в закона стартира работата по попълването на Имотния регистър.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че се търси работещо решение да се облекчат процедурите при регистрацията на автомобилите. Засега обаче управляващите не са стигнали до работещ вариант. 

Източник: Dnes.bg


ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com