English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Ръст на продажбите на недвижими имоти

Ръст на продажбите на недвижими имоти

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

интервю с брокер-консултант Красимир Кирчев в Радио Стара Загора

- Господин Кирчев, заради кризата с банките напоследък някои специалисти препоръчаха като най-добрия вариант за инвестиция на средства на хората, които те изтеглиха по неволя преждевременно преди падежите от банките, недвижимото имущество. Това раздвижи ли пазара на недвижими имоти в Стара Загора?

- Преди около месец имаше леко раздвижване. Хората естествено предпочитат вече да си вложат парите в недвижимо имущество, отколкото да ги държат в банки. Пазарът се раздвижи, имаме ръст.

- Какво купуват хората в момента, какво се търси? Преди време се бяха преориентирали…

- Земеделска земя се търсеше повече преди време, така бяха наскочили всички, а сега вече тип парцел, апартамент, може и по-евтин парцел, но важното е да има нещо насреща след време.

- По селата парцели, така ли?

- Не точно. В планински райони като Старозагорски бани, Малка Верея. Бъдеще е доста атрактивен район, по пътя за Старозагорски бани, Пряпорец, Борилово- това са селата, които са много атрактивни за момента.

- И вероятно поддържащи доста по-високи цени в сравнение с неатрактивните?

- Да, доста високи цени поддържат тези села.

- Долу-горе на квадратен метър?

- Парцел върви между 12 и 20 евро на квадрат в зависимост от типа парцел. Най-важното в един парцел е първо да имаме достъп от асфалт, второ да имаме прекарани комуникации като ток, вода и канализация.

- Да е в регулация имотът?

- Да, но има и такива, които са в регулация, но нямат все още изградена инфраструктура.

- А в града какво се търси като жилища?

- В града сме забелязали напоследък търсене на по-малки  жилища.

- Това е тенденция от доста години може би?.

- Да,но  виждаме, че хората търсят от порядъка между 30 и 40 000 евро. Като преди една година имахме също търсене, но от порядъка на 50-60 000 евро. Сега е по-нисък стандартът, пък и искат да бъде в Център, има доста претенции за тази цена, строителите все още не са си намалили цените.

По ваши наблюдения чрез кредитиране ли съумяват за закупят жилище и има ли такива, които имат готова цялата сума?

-  Повечето имат готова сумата. С кредитиране много малко сделки сме минали, но това не изключва варианта да продължим да работим с кредитиране.

-  Кои са основните клиенти, как можете да ги охарактеризирате? По-млади, по-възрастни?

-   Основните клиенти са млади хора, които тепърва са сключили брак или са се запознали и искат да се отделят от родителите, но на тях не им достигат средствата и виждаме, че родителите все повече им помагат. Обикновено на оглед идват и те.  Покупката все пак става от родителите. Те осигуряват финансирането или поне една голяма част от него.

- Казахте, че Център си остава атрактивната зона за покупка на недвижимо имущество, но тук са доста по-скъпи апартаментите. Кои са другите предпочитани райони в града?

-   Център бих казал е на второ място, а на първо мога да кажа, че е район Аязмото. Както всички знаем той е от доста време атрактивен с зеленината покрай района и близостта на парка. На второ място е Център- той е общо понятие, но в районите на БКП, Чайка…

-  Така на изток и на Запад това ли са очертанията?

-   Долу-горе това са очертанията. Други райони, в които трябва да направим съотношение между добър имот и цена- продължаваме на запад към Казански, Три чучура-юг и вече отиваме към Железник. Три чучура-север е много непредпочитан.

-   Как вървят наемите в Стара Загора? Те са едни от най-високите в цялата страна, при все че Университетът предлага сериозна база за студентите т.е. не студентите са потребителите на квартири.

-  Студентите също са потребители на квартири. Последните две седмици има много голям бум на търсене. Наемите за мен са леко високи понеже имаме доста чуждестранни студенти, които могат да си позволят по-висок наем. Те заемат хубавите квартири, вдигат леко цената на наемателите и са предпочитани пред останалите хора. За стая с кухня мога да кажа, че е от порядъка на 300 лв. Вече малко по-луксозните отиваме на 400-500 лв., а имаме и доста скъпи наеми като 500 евро на месец.

- Тежка зима ни очаква, твърдят експертите. В тази връзка каква е прогнозата Ви за пазара на недвижимото имущество?

-  Мисля, че тази зима ще имаме повече работа от предната. Предната, не знам дали някои хора имат наблюдения беше доста…

-  Имаше стагнация на пазара?

-  Да, имаше стагнация. Нямаше раздвижване, такъв голям застой беше. Тази зима очаквам по-голям ръст на продажбите на апартаменти.

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com