English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Условията за ипотечен кредит вече са по-добри от преди кризата, сочи анализ

Условията за ипотечен кредит вече са по-добри от преди кризата, сочи анализ

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2015 г. е с 4.9% повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Делът на тристайните апартаменти е 33.2% и изпреварва леко двустайните, които са 32.8%

Условията за взимане на ипотечен кредит днес вече са по-изгодни от тези преди кризата, сочи анализ на Пощенска банка. Търсенето им се увеличава - особено в диапазона 60 - 80 хил. евро, като прогнозата е, че това ще продължи и през втората половина на годината.

През първата половина на 2015 г. се запазва пазарната тенденция за плавно понижение на лихвите по новите кредити за домакинствата  - средната лихва към май 2015 г. е 5.95%, с 0.7 процентни пункта под равнището й от преди година по данни на БНБ. Гарантираният процент на разходите  пък спада с 1.1 процентни пункта до 6.45%.

Самата Пощенска банка отчита 19% ръст на новия си ипотечен бизнес за първите 5 месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година. Клиентите търсят и по-големи суми за финансиране, като средният размер на кредитите, отпускани от финансовата институция в периода януари-май 2015 г., се е увеличил с 19% спрямо същите месеци на 2014 г.

Значително се е увеличило търсенето на кредити в диапазона от 60 000 до 80 000 евро, като само за първите 5 месеца от 2015 г. делът им в новия бизнес на банката е нараснал с близо 120% в сравнение с януари-май 2014 г.  Брокерите на недвижими имоти отчитат засилен интерес към по-големи апартаменти, предимно тристайни, с ново качествено строителство. Нараства и броят на купувачите, които придобиват такъв тип имоти с инвестиционна цел, се посочва в съобщението на банката.

По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2015 г. е с 4.9% повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Делът на тристайните апартаменти е 33.2% и изпреварва леко двустайните, които са 32.8%. НСИ отчита и 19% увеличение при новопостроените петстайни жилища.

Източник- dnevnik.bg

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com