English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Тунелът под Шипка и магистрала "Черно море" заинтригували инвеститори в Китай

Тунелът под Шипка и магистрала "Черно море" заинтригували инвеститори в Китай

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Китайски компании са проявили интерес към магистрала "Черно море", тунела под Шипка и пътя Русе – Свиленград. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след участието си в икономическата част от Инициативата 16+1, която се проведе в гр. Суджоу, Китай, предаде БТА.

Що се отнася до интереса към пътя Русе – Свиленград, той бил не към предложения от българска страна вариант Русе - Търново - Хаинбоаз - Свиленград, а към комбиниране на тунела под Шипка с маршрута на пътя Русе - Свиленград.

На форума министър Павлова е представила приоритетите на България и възможностите за участие в публично-частно партньорство при изграждане на инфраструктурата. България подкрепя Инициативата 16+1, но също така Инициативата "ЕС - Китай Платформа за свързаност", както и "Един път, един пояс", отбеляза министърът.

Тя заяви, че българската страна ще настоява част от маршрута на тези коридори да минава през България, като на форума са представени тези възможности. Плановете на България са за довършване на магистралния пръстен и конкретните приоритетни проекти, за които търсим финансиране - направлението на магистрала "Хемус" и "Черно море", София - Калотина, София - Видин и Русе - Велико Търново като част от цялостното направление Русе - Свиленград. Изграждането трябва да стане на принципа на концесия или публично-частно партньорство без държавна гаранция и без очакване за доплащане при липса или при намален трафик, заяви Павлова.

Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че възстановяването на трасето в параметрите на така наречения "Път на коприната" е желание на всички страни и от Европа, и от Азия, но на практика много трудно осъществимо, включително и заради преминаването на трасето през доста държави, които имат проблеми.

На форума са представени всички инфраструктурни проекти, които могат да бъдат подготвени като концесии. Освен летища и пристанища има идея да бъдат предложени и жп направления като Русе - Варна и Видин - Кулата.
В отговор на въпрос за проблема, възникнал на летище Пловдив и кацналия аварийно самолет, Московски заяви, че има правила, които са стриктно разписани и когато е обявен работен режим без нощни смени на това летище, би следвало 12 часа преди това да са уточнени полетните графици.

„Решението за кацане е взето от пилотите. Няма правила, които да оставят самолет да решава в последния момент къде да каца“, коментира още Московски. По думите на министъра предстои концесия на летище Пловдив, тъй като то отдавна е губещо.

Източник: Investor.bg


ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com