English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Анализ на пазара на складови и производствени площи през 2015 година.

Анализ на пазара на складови и производствени площи през 2015 година.

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Анализ на пазара на складови и производствени площи през 2015 година.

Огнян Георгиев- лицензиран брокер-консултант в ДЕДОВ ИМОТИ

Пазарът на недвижими имоти през 2015 г. се развиваше динамично. Основното търсене на складови площи бе за наемане, и по-малко за покупка. В тази връзка все повече се търсят помещения ново строителство, построени с термопанели и метална конструкция и достатъчен терен около тях за маневриране на транспортни средства.

Очакванията през новата година са инвеститорите и бизнеса да насочат усилията си в построяването на нови и съвременни складови площи, с което да се задоволи в достатъчна степен търсенето на такива на пазара на недвижими имоти.

В сектора има определено търсене за наемане от страна на чужди фирми, които изместват производствата си или извършват логистична дейност в България. Основно те се насочват към наемане на складови и промишлени помещения в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. През изминалата година например в град Стара Загора бяха наети около 6 000 кв.м. площи, което е определен ръст в сравнение с предходната година.Средните цени за наемане бяха в рамките на 4 лв до 5 лв за квадратен метър площ, а за по-големи квадратури- до 3 лв/кв.м.

Цените за покупка на складови помещения бяха в нива от 250 до 300 евро на квадратен метър за застроена площ, като тя съответно се покачваше на нива до 400 евро/кв.м. в зависимост от прилежащия  към тях терен и наличието на добра инфраструктура. Няма тенденция цените на отдаване под наем или покупка на складови и промишлени помещения да се повишават.

През изминалата година се наблюдаваше активност в търсенето на такива имоти предимно от чуждестранни фирми и по-малко от български. Факторите, които определяха тази тенденция са ниските продажни и наемни цени на имотите, които се предлагат на пазара, сравнително по-малкото разходи за извършване на логистична дейност.  От друга страна отчитаме слаба активност на българските фирми и бизнес на пазара на складови и промишлени имоти, коята е породена от неясната политическа и икономическа обстановка  в страната. По-скоро се наблюдава тенденцията за освобождаване и продажба на такива имоти от тяхна страна и ограничаване на дейността им до нивото на оцеляване и задържане в определени позиции в бизнеса им.

Независимо от многото фактори, които определят и влияят на състоянието на пазара на складови и производствени площи в страната, нивата на търсене и предлагане остават стабилни.

Автор: Лицензиран брокер-консултант недвижими имоти- Огнян Георгиев в компания за консултиране, продажби и наеми на имоти "ДЕДОВ ИМОТИ", град Стара Загора

Прочети още за пазара на индустриални площи:

Стара Загора може да се превърне в международен карго център.

Чуждестранните фирми търсят съвременни бази

Търсенето на индустриални и складови площи остава стабилно


ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com