English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Апартамент vs къща

Апартамент vs къща

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Апартамент vs къща

Изчислено е, че ако човек съумее да си намери парцел на добра цена, крайната цена на строителството на къща може да възлезе на тази на апартамент!

Няма новодомец, който да не се е изправял пред тази дилема! Още с решението за закупуване на нов дом, идва и въпросът какъв да бъде той – апартамент или къща?

Разбира се, и двата типа жилища имат своите предимства и недостатъци. Внимателното оглеждане на всички плюсове и минуси могат да Ви помогнат при вземането на вярното решение.

Тенденциите на пазара за имоти показват, че все по-често се търсят парцели близо до града с цел строителство на къщи. Най-апетитните места са в близката на града зона в посока изток, запад и север, с площ между 50-1000 м2. Изчислено е, че ако човек съумее да си намери парцел на добра цена, крайната цена на строителството на къща може да възлезе на тази на апартамент!

Много трудно, но не и невъзможно е човек да си построи къща в централната градска част. Цената на земята в ЦГЧ е много по-висока от тази извън града поради големия инвеститорски интерес към строежа на обществени и бизнес сгради. Цените на имотите в покрайнините се движат в диапазона 20-50 евро/м2, като тази цена се формира в зависимост от локацията, панорамността, наличието на ток, вода и канализация, които драстично оскъпяват парцела! Цените на градските парцели също варират в зависимост от местоположението, изложението, възможността за застрояване на РЗП и т.н.

Хитът на пазара при апартаментите са т.нар. апартаменти със собствен двор (пентхаус или партер). Тази тенденция отново ни напомня за естествения вътрешен стремеж на човек към уединение, простор и…собствен двор, който да огражда дома му и да му осигурява спокойствие и бариера към любопитните погледи.

Претегляйки всички факти до тук, можем да заключим, че не е непостижимо сдобиването с градска къща на цената на апартамент. А дали бъдещият ни дом да е апартамент или къща е решение, което трябва да вземем, базирайки се на информирано боравене с фактите относно техните предимства и недостатъци:

Къщата

Нека изброим първо предимствата на този вид дом:

1.Спокойствие

Спокойствието, което предлага къщата е несравнимо нейно преимущество! Далеч от шумни съседи и любопитни очи, в нея можете да се уедините и да си починете необезпокоявано в края на тежкия работен ден, през уикенда или даже отпуската.

2.Независимост

Да живеете в къща определено носи повече независимост, отколкото апартаментът може да предложи. В блока няма как да си направите басейн на стълбищната площадка, докато в собствения парцел решението как ще оформите двора си – дали ще има красива градина с цветя, ще оглеждате зеленчуци, ще имате барбекю, беседка, басейн или единствено и само райграс, докъдето стига погледът Ви – решението е само и единствено Ваше!

3.Самостоятелност

Живеенето в къща определено дава повече възможност за самостоятелност, отколкото обитаването на апартамент. Решенията, които взимате касаят единствено и само Вашия дом, не и други хора (както когато сте собственик на апартамент в кооперация и трябва да се съобразявате с другите съсобственици). Сами решавате кое и кога да ремонтирате без да зависите от времето и финансите на съседите. Наред с другите и предимства, самостоятелността учи  на отговорност и добро планиране.

4.Конфиденциалност

Къщата предлага много по-голяма конфиденциалност отколкото апартамента. Онова, което говорите вкъщи остава зад Вашите 4 стени и няма вероятност любопитни комшийски уши да са чули тайните Ви, плановете за бъдещи инвестиции и вложения, новата Ви бизнес идея или просто разговора със съпругът/ата Ви….

5.Отглеждане на домашен любимец.

Разбира се, немалко хора отглеждат домашните си любимци в апартаментите си, но истината е, че те имат нужда от простор! Особено по-едрите породи кучета е почти немислимо да бъдат затворени зад стените на апартамент, те трябва да бягат, за да поддържат форма, да са здрави и да Ви радват по-дълго време!

Нека споменем и някои от недостатъците на този вид дом:

Поддръжката на една къща обикновено е значително по-скъпа от поддръжката на апартамент. Към нея влиза поддръжката на двора, на оградата, на самата къща. Протекъл покрив? Ами плащате на строителна група, която да отстрани теча. Тревата е за косене? - и тя чака Вас – да отделите от свободното си време, за да я окосите. Но пък насладата от добре свършената работа и самостоятелният живот си заслужават тези малки жертви, нали?

Апартаментът

Нека се спрем на предимствата на този тип жилище:

1.Апартаментът е по-евтината алтернатива за дом.

Рядко има случаи, в които да закупиш къща е финансово по-изгодната сделка от това да закупиш апартамент. Цената на апартамента обикновено е по-ниска, което е обусловено от факта, че купувайки такова жилище, ставате съсобственик в кооперация с още много други хора. Земята, на която е построен блокът също не е Ваша – в по-масовия случай тя е общинска собственост. Всичко това води до формирането на една доста по-ниска цена, което е изцяло във Ваш интерес – можете да изберете дом по джоба си!

2. Живот в кооперация.

Когато живеете в блок винаги можете да разчитате на някой съсед, който да услужи с чаша захар, да даде 2 яйца на заем или да гледа детето, докато отидете до магазина набързо. Това е една от екстрите, които къщата рядко предлага!

3.По-евтино отопление и поддръжка.

Апартаментът е обикновено по-малък като площ и отоплението му през зимния период е по-лесно, става по-бързо и е по-евтино. Все пак и съседите топлят своите домове и така подпомагат Вашата борба със студа. При възникнал теч, належаща нужда от ремонт или почистването на стълбището всички съкооператори плащат своя дял, като така финансовата тежест е по-малка в сравнение с къщата, където всички ремонти са единствено за Ваша сметка.

Негативите на апартамента смятам са известни на всички нас: та кой не е имал шумни съседи, не е слушал купон до зори, не е плащал за ремонт на течащ покрив, въпреки, че не живее на последния етаж и т.н. и т.н….

В зависимост от финансовата възможност, в зависимост от своите мечти и търпение за построяване на къща, човек трябва да избере своята позиция за дом!

Независимо дали ще се спрете на апартамент или къща, „Дедов имоти“ разполага с невероятно много предложения както за къщи, така и за апартаменти!

„Дедов имоти“ има решение за Вашия имот!...


Автор: Лиляна Бончева

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com