English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Инвестиция в земеделска земя

Инвестиция в земеделска земя

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

ИНВЕСТИЦИЯ В ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ

В настоящия  момент  в банковия сектор се наблюдава увеличаване нивото на депозити на гражданите, въпреки  че лихвите по депозитите са на рекордно най- ниските си нива - от 0.5 до 1%. Какво предполага тази тенденция? Че  стоящите в банките спестявания на гражданите не им носят почти никакви дивиденти, освен че стоят на “топло“, докато не е възникнала ситуация, наподобяваща  фалита на КТБ. Не е ли време  обаче да се потърсят нови инвестиционни възможности  и  други форми на вложения ? Имаме ли голям избор на такива?

Една от тези възможности е  инвестицията  в недвижими имоти.

Като отбележим, че инвестицията в жилище или търговски имоти изискват по-големи  капиталовложения, напълно логично  възниква  възможността за инвестиция в  земеделска земя като една от малкото алтернативи, която изисква значително по-малко капитал, не представлява риск и освен това дава възможност за капиталова печалба и получаване на доход  под формата на рента, който е все пак по-голям от лихвите по депозитите.

Възможностите за закупуване на земя са няколко - такава, върху която да се строи  или земеделска земя. Нарастване обема на строителство през последните години, било жилищно, за индустриални нужди и други доведе до значително поскъпване на първия тип земя. Естествено, че за смяна на предназначението на земята се изисква допълнително инвестиране, но поскъпване цената в пъти при продажбата  води до определен интерес  на  инвеститорите към нея. Данните от пазара на такива имоти показва следното - че по-атрактивните парцели в градовете, индустриални зони  или в курортите отдавна вече са изчерпани, а собствениците, които все още не са ги продали, имат често твърде нереалистични очаквания за цената им.  Освен това, съгласно промените в Закона за устройство на територията има въведени срокове за строителство върху такива имоти, след които отпада смененото предназначение на същите и те отново се превръщат в земеделска земя. Накратко казано в такъв вид инвестиция се съдържа определен риск, при  който заложената неколкократно  по-висока печалба да не се реализира във времето.

Да разгледаме другата възможност - за инвестиция в земеделски земи.

На този етап  нивото  на тези имоти  у нас е все още на ниски цени, ако го сравним с останалите страни от ЕС. Цената на земята в страната ни е най-ниска сред страните от ЕС, като е седем пъти по-евтина от тази в Гърция и с около 18% под нивата и в съседна Румъния, като се има предвид, че по качества  тя далеч  не им отстъпва. Ако  вземем под внимание и факта, че този вид имоти е сред  най - бързо поскъпващите през последните четири  години, логично е да направим извода, че инвестирането в покупка на земеделски земи  е разумното решение.

Какви са аргументите?

Първо от земеделската земя се произвежда продукция, която се търгува на вътрешните и външни пазари и от нея се реализират  доходи. В този аспект нараства непрекъснато интереса на  инвеститорите, които участват в различни програми за селскостопанско производство, финансирани с европейски средства. Много актуални са участието в проекти по създаването на овощни градини, малинови и ягодови насаждения, билки, рози, лозя и др. В  тази връзка  възниква възможността за създаване на собствен бизнес.

На следващо място покупката на земеделска земя може да бъде направена единствено с цел получаване на дивиденти от рентата, която се изплаща всяка година след отдаването и под аренда. Тя като стойност ще бъде при всички случаи по-висока от лихвите по  депозита в банките. Тук  рискът на инвеститора е сведен до минимум що се касае до загуба на средства при неблагоприятни обстоятелства, свързани с отглеждане на селскостопанска продукция, а освен това в бъдеще време може да се  очаква поскъпване на цената на земята и постигане на по-голяма ликвидност на инвестицията. Искаме да отчетем и факта, че притежаването на земеделски земи до този момент са освободени  от данъчно облагане, което е още един "плюс" за тези, които са се насочили към такъв вид инвестиция.

От казаното до тук става ясно, че реално на пазара на недвижими имоти има възможности за инвестиции , които не изискват много свободни средства, а  в същото време могат да донесат  добра доходност и възможност за печалба.

Разгледайте нашите оферти за земеделска земя на сайта ни: www.dedovimoti.com

Автор: Огнян Георгиев

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com