English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Какво се случи на имотния пазар през 2016 година?

Какво се случи на имотния пазар през 2016 година?

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Какво се случи на имотния пазар през 2016 година?

В края на 2016 година идва времето да направим една равносметка доколко добра бе тя за сферата на недвижимите имоти, какви промени настъпиха, как се разви пазарът за тези 365 дни, както и да очертаем тенденциите, които се очаква да повлияят на идната 2017 г.

По предварителни данни на Националния статистически институт за периода от януари до септември 2016 г. в област Стара Загора са издадени разрешителни за строеж на 210 жилищни сгради, които съставляват 670 бр. жилища или 79 179 м2 разгърната застроена площ общо. За сравнение през 2015 г. има издадени разрешителни за строеж на 229 сгради, със 617 жилища и 79 432 м2 разгърната застроена площ, а през 2014 г. цифрите са изглеждали по следния начин: 244 сгради със 670 жилища и общо 83 211 м2 РЗП.

Анализът на данните показва, че строителството на нови жилищни сгради се запазва на едни относително високи нива, като през 2016 г. се наблюдава дори известно увеличаване темпа на строителство спрямо предходната 2015 г.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с четири стаи (54.3%), следват тези с три стаи (31.4%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 2.9%.

През 2016 г. се наблюдава трайна тенденция за ръст в покупко-продажбите, както и в цените на недвижимите имоти. Имотният пазар отчита стабилизиране и дори покачване броя на изповяданите сделки. Един от факторите, който влияе върху преодоляване на кризата и стабилизиране на пазара за недвижими имоти е наблюдаваното от началото на 2016г. чувствително понижение на лихвените проценти по ипотечните жилищни кредити, движещи се в диапазона 4,2-4,7%.

Най-добрият барометър за състоянието на пазара е цената на жилищните имоти. В последните няколко години се наблюдава устойчива тенденция за покачване на цените на жилищата в най-големите български градове. През 2016 г. цените на имотите са се покачили с около 5 до 10 % в сравнение с нивата от предходната година.

Според експерти в имотния бранш търсенето на жилища с три и повече спални изпреварва значително предлагането. Все по-нарастващ е интересът към закупуване на жилища „на зелено“. Цените на апартаментите в строеж започват от 450-600 евро/м2, като интересна е  тенденцията цените на новостроящите се жилища да се доближават и дори да се изравняват с нивата на вече готовите такива.

Поради огромното търсене на жилища и ограничения брой на подходящи парцели в центъра, строителите започват да търсят подходящи терени в широкия център и дори периферията на града. Интересен е също фактът, че поради голямото търсене цените на жилищата в различните райони на града започват да се изравняват.

Чака ли ни нов балон в сферата на недвижимите имоти? Нека си припомним кои бяха основните фактори, които доведоха до надуването, а по-късно и до пръсването на балона на пазара за имоти през 2007/2008 г, когато отново засиленото търсене на имоти бе в основата на последвалите бързо развили се събития. Кратка ретроспекция ни връща до 2002-3 г., когато имотите бяха на сравнително ниски цени и започна един процес на закупуване на жилища с инвестиционна цел. Строителите бързо се ориентираха в обстановката и започна бум на застрояването. Съвсем скоро след това дойде и периодът на свръхпредлагане на жилища. Успоредно с това цените на жилищата започнаха да растат главоломно, което доведе до нуждата от банково кредитиране. Високите лихвени проценти на банките и големите вноски скоро започнаха да жънат първите си плодове – големи и необезпечени кредити, невъзможност да се погасяват вноските на заемите, неусвоени кредити. За предприемачите, които разчитаха само на парите от вноските на своите клиенти, за да завършат строежите си настанаха трудни времена и множество сгради останаха недостроени…Според една теория на специалисти в бранша подобни събития се повтарят циклично на всеки 20, а според някои изследователи и на всеки 10 години! Наближава ли времето отново да се надуе балонът на пазара на имоти? Няма как да отговорим еднозначно на този въпрос! Фактите сочат, че има огромно търсене на жилища. От друга страна банките осигуряват кредити с лихва далеч по-ниска отколкото преди 2-3 години. Усвоените средства по кредитите вливат живителни сили в икономиката, което от своя страна се явява сериозна предпоставка за поскъпване на цените…Независимо дали ще започне да се надува имотният балон или не, най-важното е клиентите да се информират за състоянието на пазара на имоти от експерти в областта и да се допитват до тях преди вземането на всяко едно стратегическо решение!

Вземайки под внимание размера на лихвения процент, който банките предлагат за срочните влогове смятаме, че инвестиция в имот е далеч по-добро решение, отколкото да държите парите си в сметка. В банката има опасност парите Ви да достигнат дори отрицателна лихва, т.е. Вие да плащате на банката, за да използва тя парите Ви. Ако човек има възможност по-добре е да вложи парите си в имот, от който месечният дивидент може да бъде по-висок от лихвата Ви по влога за цялата година.

За да бъде обзорът на годината изчерпателен, нужно е да се отдели полагащото се внимание и на един малко подценяван, но пък пълен с потенциал сегмент от пазара на недвижимите имоти, а именно индустриалните площи. Стара Загора е облагодетелствана със своето стратегическо местоположение, което прави града ни предпочитано място за позициониране. Именно уникалното му географско разположение е в основата на идеята за превръщането на летище Стара Загора в действащ карго център, който би отворил много врати за инвестиции и развитие на града и региона. Летище Стара Загора е ситуирано на по-малко от 5 км. от автомагистрала „Тракия“, в близост до основните железопътни и транспортни пътища, които са и част от паневропейските коридори. Удобната му локация дава възможност да бъде превърнато в карго база за съхраняване и изпращане на пратки към или от Европа и Азия.

В регион Стара Загора се наблюдава сериозно търсене на модерни складови бази, като изискванията на клиентите са те да бъдат изградени съобразно последните европейски норми. Към момента най-търсени са помещения с площ до 200 м2, но нерядко се търсят и много по-големи площи. Наемните нива за складови и промишлени площи старо строителство са в диапазона 2,50 - 3 лв, а за складове от по-нов тип (изградени от термопанели) – между 3 и 5 лв. Наемните нива на шоуруми, молове и хипермаркети се движат м/у 10 и 15 лева/м2.

През 2016 г. изключителна популярност придоби тенденцията за закупуване на парцели за ниско жилищно застрояване. За Стара Загора като най-примамливи зони за живеене се очертават зоната около Тракийския университет, зоната до инвалидния дом, жилищна зона „Малините“. Българинът започва да оценява все по-високо предимствата на живота в къща с двор пред обитаването на апартамент. В сравнение с други големи градове в България, където изключително много се разви този сегмент от пазара, зоните около Стара Загора също набират скорост. Интересен е фактът, че търсенето е в нови жилищни зони, а не толкова в съществуващите вилни зони и села. Това, което трябва да се има предвид при такава инвестиция е максимално лесен достъп, разстояние не повече от 10 км. от града, наличие на транспорт, наличие на магазини в близост, ресторанти, кафенета. Идеята на тези зони е хората да почиват на чист въздух и тишина, в просторния си собствен двор. Избягват се локации в близост до места за отглеждане на животни или наситени с твърде много шумни заведения, където се провеждат сватби и др. мероприятия. Цените на имоти в периферията на града и близката околност варират м/у 15-50 евро/м2 в зависимост от локацията и инфраструктурата.

В края на една много динамична година, анализирайки отминалите дни, си пожелаваме идната 2017-та да е още по-успешна, по-спокойна и по-богата!

На всички свои клиенти и партньори агенция „Дедов имоти“ пожелава весели празници и успешна 2017 година!

Автор: Лиляна Бончева

„С оглед на сложната политическа обстановка в страната, която неминуемо ще даде отражение върху икономическата стабилност на държавата, аз лично в този момент предпочитам да бъда в позицията на притежател на имот, отколкото на свободни парични средства, независимо дали в банка или в буркан!...

В състояние сме да предложим на всеки, в зависимост от финансовите му възможности, инвестиционен проект, който да го удовлетвори и защити! Благодаря Ви!“

Иван Дедов

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com