English Russian French Italian German Turkish Greek Romanian Hebrew Arabic Chinese
Начало Експертът съветва Брокерите на агенция "Дедов имоти" представят обзор на имотния пазар - Есен 2017 г.

Брокерите на агенция "Дедов имоти" представят обзор на имотния пазар - Есен 2017 г.

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. PDFПечатЕ-поща

Брокерите на агенция "Дедов имоти"представят обзор на имотния пазар – Есен 2017 г.

Жанета и Красимир Кирчеви: "Цените на апартаментите ново строителство се покачват драстично! Кой ще купува?"

През последните месеци на 2017 година наблюдаваме  доста интересни ситуации с клиенти , които търсят да си купят жилище. Както всяка година има периоди на застой в продажбите на жилища, и такива на голяма еуфория в търсенето им от кандидат-купувачи. Масовото търсене е отново на апартаменти с две спални и по-рядко на такива с една спалня, които евентуално да бъдат използвани за инвестиция и отдаване под наем. За разлика от предходните месеци и година наблюдаваме, че все повече започват да се доближават цените на продавачи и купувачи. Ако до този момент купувачът търсеше нереално ниска цена за покупката на жилище, а продавачът съответно доста по-висока от продажната цена за собствения си имот, то сега вече се вижда донякъде баланс , което дава възможност за повече сделки на пазара на недвижими имоти. Необяснимо за нас е и масовото строителство по квартали и парцели, които до този момент не са били атрактивни като местоположение за строителите. Очаква се през 2018г. да излязат на пазара над 30000 кв.м. ново строителство, което ще очаква новите си собственици… кои ще са те обаче не знаем! На кого ще се продават хилядите апартаменти строящи се в момента? Така наречените прекупвачи до сега запазваха, препродаваха и т.н., защото купуваха на добри цени, сега строителите, продаващи до момента на 300-350 евро на кв.м., излизат с ценови таблици от 440-460 евро на кв.м. , което не е рентабилно вече за гореспоменатите. Поради всички тези факти предполагаме, че края на 2017-та и следващата 2018-та г. ще бъде доста трудна година за всички - строители, инвеститори, купувачи и агенции за недвижими имоти разбира се, защото ние трябва да намерим баланса между всички.

Търговски обекти в Ст. Загора – разбира се предпочитани остават отново само с лице на ул."Цар Симеон Велики", наемите почти непроменени, през август, септември имаше тотално напускане  от страна на наематели, дори и от атрактивни обекти, за които преди години се чакаше на опашка. Имахме усещането, че сякаш се бяха наговорили. Сега отново се понаместиха обектите, но те остават едни и същи наематели на различни позиции по главната ни улица. Някои от тях се пробваха да стартират магазини и по моловете, но Стара Загора не е град в който молът е успешният магазин.

Огнян Георгиев: "Търсенето на индустриални площи под наем бележи ръст!"

Търсенето за отдаване под наем на индустриални площи бележи ръст. Цените на складови и промишлени площи в област Стара Загора са в следните пара-метри:  за площи от 2 000 до 10 000 кв. м старо строителство, панелни или железобетонни конструкции – от 2,50 лв. до 3 лв. за кв. м. ; за площи от 200 до 700 кв. м строителствоот термопанели – от 4 до 5 лв. за кв. м.; за площи в хипермаркети, шоурумове, молове от 9 до 10 лв. за кв. м. Има и висок клас с цени до 15 лв. за кв. м. Цените са без ДДС. Пазарът в момента предлага най-много складови и индустриални площи старо строителство, изградени от стоманобетонни конструкции, намиращи се в бивши предприятия. По-малко е предлагането на новопостроени площи от съвременен тип или логистични центрове и бази. В голямата си част наемодателите не осигуряват възможности за извършване на логистична дейност, което е пречка за наемането на такива обекти от чуждестранни фирми и инвеститори.  Общата тенденция на пазара на индустриални имоти в Стара Загора, която се налага е, че търсенето на такива надвишава предлагането. Липсата на новоизградени складови бази през 2017год. доведе до ръст в търсенето на терени за застрояване. За в бъдеще се очертава това да продължи.

Друго, което се наблюдава на пазара на складовите помещения е , че се осъществяват вече сделки за отдаване под наем на зелено или на етап в строеж. Това до значителна степен улеснява задоволяване на търсенето в сектора.

Стара Загора продължава да привлича нови инвеститори поради стратегическото си положение и други инфраструктурни и географски фактори!

Борислав Иванов:  "Търсят се евтини селски имоти в радиус до 20 километра от града."

Сделките с имоти в селата бяха може би най-силно засегнати от кризата със спад в цените на този тип имоти.  Броят на реализираните сделки със селски имоти в края на 2017 г. е почти същия като този от 2015-2016 г.

През 2017 г. се наблюдава сериозен интерес  на клиентите към по-евтини имоти (между 20 000 и 25 000 евро) и липса на сделки в други. През миналата година интересът към селските имоти е бил насочен предимно към селата в радиус 15-20 км. около гр.Стара Загора. Очакванията са тази тенденция да се запази и през следващата година.

Причината е, че цените са доста по-високи от очакванията на купувачите, поради което в момента интересът не е голям.

Прогнозата за развитието на пазара на селски имоти през 2018 г. не е особено оптимистична. Не се очаква повишаване на интереса, цените и обемите на сделките през годината в този сегмент. Предлагането на селски имоти в старозагорска област е много разнообразно. В селата около града на разстояние 10-20 км. има имоти на много атрактивни цени под 5 000 евро. Колкото по-отдалечено е населеното място от големия град този тип имоти все повече преобладават. За съжаление голяма част от имотите в този ценови диапазон са  къщи, които са в много лошо техническо състояние. Техен плюс е това, че имат големи дворни пространства, подходящи са за обработка и земеделие. Имотите, които са в непосредствена близост до Стара Загора, държат и по-високи цени, тъй като тези села са с по- добра инфраструктура и по-големи удобства за постоянно живеене. В тези села обаче имотите са и естествено на малко по-високи цени (между 15 000 и 50 000 евро). Там могат да се купят имоти в отлично или много добро състояние, но все пак изискващи козметични ремонти и подобрения.

Най-евтини и почти без интерес от страна на клиентите са къщите или парцели и дворове в села, които са над 20 км. разстояние от града и значително са обезлюдени и с лош достъп от и към тях.

Очаквания за цените  по отношение на селските имоти през 2018 г. Основните купувачи на този пазар все още продължават да бъдат чужди граждани, които търсят качествени, но не много скъпи имоти. В региона на Стара Загора - цените продължават да са устойчиви в сравнение с изминалата 2016 г., но все пак през настоящата 2017 г. се забелязва лек  спад, което може да окаже една тенденция в този  процес на спад или застой на цените на селските имоти, това обаче предстои да видим в близкото бъдеще.

Живко Брезов: "Търсенето на квартири надвишава предлагането!"

Със стратегическото си местоположение Стара Загора е облагодетелствана да е притегателен център за млади хора, които идват в големия град, за да учат или работят.  Разбира се, първото нещо, за което се оглеждат, е да си наемат квартира.  Анализът на пазара показва, че в момента има по-голямо търсене, отколкото предлагане на апартаменти под наем. Отделно жилищата, които предлагат напълно луксозно оборудване са много по-малко спрямо  търсенето. Още една от особеностите на пазара в момента е покачването на нивата на наемите. Докато в един неотдавнашен период можеше да се намери добър апартамент с една спалня на цена между 250–300 лева, в момента цената на такъв е по-скоро в диапазона 350-450 лева. Апартаментите с 2 спални се котират на нива, започващи от 500 лева нагоре. Не са малко и клиентите, които търсят луксозно жилище под наем със всички екстри, което е желателно да разполага и с гараж. Цените в този сегмент започват от 700-800 лева и достигат четирицифрени суми, а понякога и в евро…Най-голям процент от търсенията са в диапазона 300-400 лева за жилище с една спалня и 400-450 лева за двуспален апартамент. Относно локацията отново най-много се търсят жилища под наем в район Център или широк Център, тъй като клиентите предпочитат да са на пешеходно разстояние от работата си, училища, детски градини, административни сгради, услуги и културен живот. В един по-малък процент от случаите и отново съобразно или месторабота/училище, или по-ограничен бюджет, с който  се съобразяват, клиентите избират по-отдалечените квартали на града.

Лиляна Бончева: "Земеделската земя все още е предпочитан начин за вложение на свободните средства!"

Покупката на земеделска земя като вариант за вложение е на второ място след покупката на жилище с цел отдаване под наем. Българите са традиционалисти в това отношение. Земеделската земя изисква и по-малка поддръжка – за нея не се плащат данъци, няма начин да бъде съсипана от недобросъвестен наемател, така че да е нужна една сериозна инвестиция, за да се приведе отново в нормален вид за експлоатация. Не е за подценяване и фактът, че вложението в земеделска земя не изисква толкова крупна сума, колкото вложението в имот. Човек може да купи толкова декара земя, с колкото пари разполага. В един по-късен етап може да реши да добави още или да се раздели с тези, които има, да купи в друго землище. В това отношение собствеността на земеделска земя е по-леко и гъвкаво вложение. В Старозагорска област нивото на средната рента е около 30-33 лева, а цената на декар земя е средно в диапазона 700-1100 лева. Има землища в региона, в които цената е много под 700 или доста над 1000, като обяснение за голямата амплитуда е най-вече търсенето и предлагането на земя в съответното землище.

Агенция "Дедов имоти" е винаги на разположение на своите клиенти със съвети и експертно мнение относно сделките с недвижими имоти! За повече информация заповядайте в офиса ни на адрес: гр.Стара Загора, бул."Цар Симеон Велики" 162.

ТОП ОФЕРТА

Бизнес имоти

Лукс имоти

Заменя имот

Проекти

Карта на сайта

Експертът съветва

Експертът съветва

Абонамент

Ако искате да сте сигурни, че първи ще получите най-новите публикации от рубриката „Експертът съветва“ можете да се абонирате, като въведете името и имейл адреса си, и натиснете бутона „Абонирай ме“.

Наш партньор


Член на НСНИ

Facebook

Оферти

 

Новини

 


Гласувай за мен в BGTop100.com